Vitamina F (acizii grasi nesaturati)

Actualmente numele de vitamina F este inlocuit cu acizi grasi polinesaturati. Acizii grasi nesaturati, spre deosebire de cei saturati, nu sunt sintetizati in organism ci sunt procurati din alimente. Acizii grasi nesaturati sunt importanti pentru organism.

Exista doua clase de acizi grasi polinesaturati:

1.Categoria I: Acizi grasi polinesaturati de tipul acidului linoleic, arahidonic

2.Categoria II: Acizi grasi polinesaturati care se gasesc in uleiurile provenite de la pesti si alte organisme marine, acidul linolenic, acidul docohexanoic si acidul eicosapentanoic.

Importanti sunt acizii grasi polinesaturati din categoria II care protejeaza organismul impotriva formarii placilor ateromatoase, regland raportul HDL colesterolului (colesterolul „bun”) fata de LDL colesterol (colesterol „rau”), datorita faptului ca au surse fosfolipidele de origine marina (peste oceanic).

Actiunile benefice ale uleiurilor de peste si organisme marine sunt necesare nu numai in prevenirea bolilor cardiovasulare, dar si in bolile autoimune, cum sunt lupus, reumatism.

Surse alimentare de acizi grasi polinesaturati: peste, organisme marine, uleiuri vegetale, in special ulei de germeni de grau, masline, soia, ulei de floarea soarelui.

Deficitul de vitamina F determina la nou-nascut deficit de dezvoltare staturo-ponderala; la copii eczema (boala de pile caracterizata prin eruptii si mancarime la nivelul pielii), diaree, scadere in greutate, anemie, infectii; la adult tulburari trofice cutanate, steatoza hepatica, disfunctii endocrine, ateroscleroza.

Excesul de vitamina F consumul excesiv al vitaminei F poate avea consecinte nocive: acidul linoleic poate determina efecte bacteriostatice asupra florei intestinului gros, scade nivelul HDL-colesterolului si exista un risc crescut de aparitie a cancerelor.

Recomandare reteta pentru vitamina F

……Peste inabusit cu legume

 

 

Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.