Vitamina B1 (Tiamina)

Vitamina B1, este o vitamina hidrosolubila. Vitamina B1 are un rol important mai ales in metabolismul glucidic, aceasta este esentiala pentru producerea de energie, functionarea creierului si realizarea digestiei.

Surse alimentare de vitamina B1 sunt cerealele, leguminoasele, fulgii de ovaz, fasole uscata, linte, drojdia de bere precum si in viscere (ficat, inima, rinichi), unde se depoziteaza alaturi de alte vitamine din complexul B.

Practic nu se produce insuficienta in aceasta vitamina, deoarece painea contine o cantitate suficienta de tiamina.

Necesarul in vitamina B1 creste paralel cu schimburile energetice, intr-un regim acoperit cu predilectie de glucide, necesarul de vitamina B1, este mai mare decat intr-o alimentatie cu surplus de lipide, care au actiune protectoare asupra consumului acesteia.

Absorbtia vitaminei B1 este afectata de consumul de alcool, cafea medicamente antiacide si administrarea de estrogeni.

Deficitul de vitamina B1: duce la sensibilitatea musculara, lipsa poftei de mancare (anorexie), dureri oculare, iritabilitatea, scaderea concentratiei, furnicaturi in membrele inferioare si superioare, memorie deficitara, dureri gastrice sau constipatie.

Recomandare reteta pentru vitamina B1

 

 

Ciorbita de linte

 

 

 

 

Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.