Vitamina A si carotenii

Vitamina A din alimente se prezinta sub trei forme: retinoizi, vitamina A si provitamina A.

Vitamina A si retinoizii se gasesc numai in alimente de origine animala, iar provitamina A (carotenii) in regnul vegetal. Aproximativ din 6 mg caroteni se produc 1 mg retinol. Dintre caroteni cel mai important este beta carotenul care prin scindare formeaza doua molecule de vitamina A.

Rolul vitaminei A este ca participa la unele procese importante, cum sunt cresterea, vederea, buna functionare a pielii, mucoaselor si rezistenta la infectii.

Surse alimentare de vitamina A: peste, ficat de porc, vita, pasare, unt, oua, lapte, branzeturi. Sub forma de provitamina se gaseste in: morcov, spanac, tomate, sfecla, caise, piersici, pepene galben, banane. Unele dintre acestea sunt intens pigmentate, fara sa existe o legatura intre intensitatea culorii unui aliment si continutul in provitamina A.

Doza zilnica necesara variaza mult, dupa diversi autori, fiind influentata de dieta, varsta.

Un aport zilnic intre 5000 si 15.000 UI este optim sau 375-1000 ug RE. Pentru copii si gravide se recomanda cantitati mai mari. O dieta bogata in ficat, morcovi, spanac, pepeni, inlatura necesitatea unui aport suplimentar in vitamina A.

Deficitul in vitamina A se manifesta prin slabirea prin denutritie, o stare de oboseala, o scadere a rezistentei la infectii, modificari la nivelul pielii si al mucoaselor care ajung uscate, la nivelul unghiilor, care se rup usor, si al parului, care se inchide la culoare. Se constata deopotriva tulburarea menstruatiilor, cu intarirea dureroasa a sanilor, dureri abdominale, migrene, nervozitate, neliniste.

Excesul in vitamina A poate atrage tulburari, provocand intoxicatii grave. Principalele simptome sunt: intarzierile de crestere, astenia, diversele infectii (respiratorii si digestive), tulburarile oculare, intirzierile in cicatrizarea ranilor.

Recomandare retete pentru vitamina A:

Supa de peste…

 

 

 

 

Ciorbita cu carne de pui…

 

 

 

 

 

Informatiile editate au caracter general si neexhaustiv de ordin medical, nefiind de natura sa inlocuiasca sub nicio forma asistenta/consultanta medicala de specialitate.