Semnificatia si efectele psihologice ale aranjamentelor florale

Posted by in Sfaturi practice on January 07, 2014

topAsa cum v-am promis intr-un articol anterior, astazi vom aborda terapia florala prin prisma semnificatiei psihologice a aranjamentelor florale. Simbolistica generala o cunoastem cu totii…trandafirul rosu exprima dragostea, cel alb puritatea si asa mai departe. Dar oare un aranjament din mai multe tipuri de  flori mai simbolizeaza ceva?

La ora actuala, cele mai puternice declaratii si cele mai sincere urari sunt insotite de felurite aranjamente florare. De unde stim ce transmit, inconstient, aceastea? Din ce ne putem da seama daca un aranjament este potrivit sau nu? In randurile ce urmeaza, va prezentam ce efecte au diverse aranjamente florale.

Cand alegem un aranjament floral, trebui sa tinem cont ca acesta sa formeze prin elementele lui, un intreg. Un numitor comun trebuie sa existe in buchetele sau cosuletele oferite. Acest numitor comun este fie o paleta de culori, fie un gen de plante, fie o tema. Bineinteles ca aproape intotdeauna va exista si un element cotrastant printre acestea, care contureaza sau reliefeaza produsul finit.

Asadar, cand vine vorba de aranjamente bazate pe o anumita paleta de culori, putem obtine urmatoarele efecte:

1Aranjamentul suportiv – oferit de cele mai multe ori de prieteni sau membrii familiei.

Un adevarat simt al grijii, al iubirii suportive si continatoare este exprimat de acest tip de aranjament floral. Nuantele pastelate, moi, ne fac sa ne simtim in siguranta, confortabil si iubiti. Putem asemana acest aranjament cu o imbratisare calduroasa.

2Aranjamentul romantic – declaratia simbolica a sentimentelor de iubire pura; poate fi oferit atat prietenei, iubitei, sotiei, cat si fiicei, surorii sau mamei.

O senzatie de intimitate, nostalgie si confort este capturata in acest aranjament floral. Combinatia de nuante derivate din paleta roz-mov, exprima dragoste, apreciere si admiratie.

3Aranjamentul senzual – potrivit unei seri speciale sau unei petreceri elegante, extravagante.

Combinatia de culori luxuriante si bogate ale paletei de rosu senzual, stabileste starea de spirit pentru un cadru sofisticat, pasional si chiar seducator. Este un aranjament indraznet, ce transmite sentimente dinamice.

.

4

Aranjamentul linistitor – perfect pentru oricine se confrunta cu situatii stresante si are nevoie de calm si liniste.

Linistea si relaxarea sunt cheia acestui aranjament. Elementele ce amintesc de nuantele apei si a cerului sunt ideale pentru a aduce o oaza de seninatate intr-un cadru stresant sau tensionat. Oferit unei mamici obosite sau unei colege de munca surmenate, acest tip de aranjament poate face minuni.

6Aranjamentul fantezist – marcheaza in genere un nou inceput, emana optimism, potrivit unei celebrari.

Buna dispozitie, spirit liber, iubire jucausa sunt transmise de acest aranjament din flori contrastante, in culori indraznete, vii. Aranjamentele bazate pe acest model stabilesc un ton optimist si sunt ideale pentru zile de nastere, absolviri sau diverse sarbatori.

Aceste modele sunt prezentate doar ca reper de orientare pentru alegerea aranjamentelor preferate. La momentul propriuzis al crearii sau alegerii unui aranjament floral, bazati-va in primul rand pe instinct. Tinand cont de ocazia pentru care oferiti florile, doar priviti-le si decideti care anume credeti ca transmit vizual ceea ce simtiti sau mai bine zic ceea ce doriti sa simta persoana care le primeste.

Comments are closed.