Pofta buna, bebelusule!

Posted by in Sfaturi practice on August 26, 2012

Copilul sta pe scaun, bine legat pentru a nu cadea, asteptand masa. Ai preparat cerealele conform indicatiilor si te-ai „inarmat” cu o lingurita.

Ce urmeaza?

Stai in fata bebelusului si vorbeste-i. Asteapta pana cand se uita la tine, insa evita sa te maimutaresti pentru a-i atrage atentia. Risti sa-i creezi un obicei foarte greu de combatut. Cand este pregatit, du-i lingurita la buze si introduce-o usor in gurita. Amestecul fiind apos, este posibil ca bebelusul sa-1 soarba direct din lingurita. Dar este posibil sa-1 si scuipe… Este o reactie naturala declansata de perceptia unei senzatii necunoscute. incearca din nou, dar numai daca pare interesat.

Probabil ca la inceput va accepta cateva lingurite, sau chiar mai putin. Daca este mai interesat sa se joace cu mancarea decat sa manance, nu iti face griji. Atingerea alimentelor face parte din modul in care bebelusii experimenteaza. Repeta totul in ziua urmatoare, la aproximativ aceeasi ora si pe cat posibil in acelasi loc din casa. Copiii sunt fiinte care se obisnuiesc usor cu un anumit program, simtindu-se bine cu ritualuri si cu rutina.

Sfat: Arunca intotdeauna resturile de cereale si continutul biberoanelor ramas dupa masa. Bacteriile ajung din cavitatea bucala a bebelusului in alimente, unde se multiplica, inclusiv la frigider. Atunci cand copilul mananca alimentele contaminate, poate face diaree. Daca nu vrei sa arunci mancare, atunci mai bine ofera-i portii mici.