Placinta cu mere

Ingrediente: Umplutura: 1 kg mere, 1 lingurita unt, 2 linguri de zahar, un varf de lingurita scortisoara (facultativ), 2 linguri unt. Aluat: 500 g faina, 3 linguri ulei, 1 lingurita sare, 1 ceasca apa calda.
Mod de preparare: Se cerne faina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea si o ceasca de apa calda. Se amesteca intai cu lingura, iar cand incepe aluatul sa se prinda, se framanta cu mana. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adaugand cate putina apa calda daca mai trebuie. Dupa ce a fost bine framantat si batut de masa, se lasa 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un servet tot cald (sau cu o cratita incalzita). Se intinde apoi o foaie cu vergeaua, se acopera cu un servet si se lasa sa stea un sfert de ora. Pe masa de bucatarie se pune o fata de masa curata, se presara faina, se pune foaia de aluat deasupra si cu multa rabdare se intinde de jur imprejur cu grija sa nu se rupa, pana ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a facut subtire ca o foita de tigara. Marginea ramasa groasa imprejur se rupe, iar restul se lasa sa se usuce cateva minute, apoi i se da intrebuintarea dorita.
Se intinde  foaia de placinta care se taie, dupa ce s-a uscat, in bucati de marirnea tavii. Se curata merele, se taie in felii subtiri si se pun intr-o cratita la foc, cu zahar si putin unt. Se amesteca din cand in cand pana se moaie merele. Se da la o parte si se adauga scortisoara pisata. Se unge tava cu unt. Se pun in tava 4 — 5 foi de placinta, unse cu unt intre ele, se asaza merele scurse de zeama, imprastiindu-le deopotriva. Se pun deasupra din nou 4 — 5 foi unse intre ele cu unt si se urmeaza asa pana se termina. Se stropeste deasupra cu unt. Se coace 3/4 de ora. Cand este gata, se taie bucati potrivite, se presara zahar pisat, se serveste calda sau rece.

Pofta buna!