Intoleranta alimentara – aditivi si conservanti alimentari

a) Aditivii alimentari (conservanti, aromatizanti, coloranti) pot produce fenomene de intolerata.

Dintre coloranti: tartrazina, azoderivatii care sunt prezenti in bauturi racoritoare, medicamente, alimente colorate in galben, portocaliu. Fenomenele de intoleranta se manifesta prin urticarie, astm, prurit.

Dintre conservanti alimentari amintim: acidul benzoic si benzoatii, azotatii, sulfitii, antioxidanti: butil-hidroxi-anisol (BHA), butil-hidroxi-toluen (BHT), prezenti in conserve de legume, bauturi racoritoare, branzeturi, margarine, grasimi si uleiuri, supe concentrate.

Sulfitii: sulfit de sodiu, de potasiu, metabisulfitul de sodiu si potasiu, dioxidul de sulf sunt prezenti in: conserve de fructe si legume, sucuri acidulate, vin, bere. Simptomatologia de intoleranta se manifesta prin: urticarie, prurit, astm, soc anafilactic.

Glutamatul de sodiu este un aromatizant adaugat la sosuri, supe concentrate, potentator de arome. Fenomenele de intoleranta se manifesta prin „sindromul restaurantului chinezesc”, cu dureri abdominale, ameteli, dureri de cap, transpiratii.