Iaurtul de casa

Ingrediente:lapte pasteurizat, iaurt (maia), sare.

Mod de preparare:O ceasca de lapte pasteurizat caldut (40ยบ C) se amesteca cu o lingurita cu varf de iaurt (maia), dupa care se lasa sa stea acoperit, intr-un loc caldut. Pentru a grabi “fermentare”, ceasca se poate pune intr-un vas cu apa calduta, pe care il invelesti cu un prosop. Daca iaurtul a iesit bine legat, se poate pastra o cantitate mica (1-2 lingurite) pentru pregatirea urmatoarei portii, va deveni automat maia.

Informatii importante despre iaurt…..
Iaurtul si laptele fermentat rezulta din acidifierea biologica cu bacterii de fermentatie (lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, lactobacillus casei, acidophilus s.a.).
Aceste microorganisme nu numai ca “fabrica” iaurt, dar sunt bune si pentru celelalte bacterii ce populeaza intestinul omului, ajutandu-le chiar sa se refaca dupa ce au fost supuse unor “terapii soc” (tratamente cu antibiotice).
De ce avem nevoie sa se refaca flora bacteriana?
O buna intrebare. Deoarece ea produce pentru noi vitamina K (esentiala in sinteza factorilor de coagulare) si pentru ca o flora intestinala normala impiedica dezvoltarea unor germeni agresivi care pot ajunge incidental in colon.

Timp de preparare:15-20 minute.

Timp de coacere/fierbere:10-12 minute.

Portii:1-2 portii.