Friptura inabusita

Ingrediente: 1,500 kg carne, 2 cesti zeama de carne, 3 cepe mijlocii, 2 — 3 catei de usturoi, 1 lingura unt, 2 foi de dafin, 5 boabe piper, sare.

Mod de preparare: Se alege o bucata de pulpa sau alta carne macra. Se sareaza, se impaneaza cu usturoi, se leaga, pentru a capata o forma si se pune la fript intr-o cratita cu putin unt. Se intoarce pe toate partile. Dupa 20 minute se toarna doua cesti de apa sau zeama de carne. Se adauga ceapa taiata felii subtiri, foile de dafin si piperul si se da la cuptor, acoperita, sa fiarba inabusit timp de trei ore. Intre timp se intoarce de doua ori. Se scoate capacul si se unge friptura din cand in cand cu zeama din cratita. Se mai tine astfel 1/2 ora, pana cand capata culoare frumoasa. Sosul trebuie sa fie scazut, totusi, daca este nevoie, se mai adauga putina apa. Se asaza carnea pe farfurie, se scoate ata, se taie felii. Sosul se trece prin sita se toarna deasupra sau se amesteca cu putina smantana si se serveste cald in sosiera. Friptura se serveste cu garnitura de legume.

Pofta buna!