Etichetele la control! – concurs 01-07.04.2011

Posted by in Concurs on April 01, 2011

Castigatorul saptamanii 01-07 aprilie 2011 este Rus Laura (Rus Cristian David) din Bistrita.

Pentru ca…decizia sa-ti apartina!

Citeste cu atentie eticheta produselor pe care le cumperi, chiar daca asta inseamna sa pierzi mai mult timp in hipermarket. Sa nu uitam ca, este vorba despre produsele pe care copilul tau le manca, uneori in fiecare zi. Nu trebuie sa omitem faptul ca, o alimentatie gresita in copilarie duce la boli metabolice in perioada adulta.

Asa ca, incepand de azi va provocam pe toti la un joc. Noi va publicam in fiecare saptamana ingredientele unui produs si voi ne spuneti care este produsul respectiv. Primul care ne va spune numele produsului saptamana aceasta, va primi o jucarie TINY LOVE – JUCARIE ELECTRONICA ”PE URMELE LUI DOMINO” in valoare de 122 ron. Raspunsul il trimite-ti pana pe data de 07 aprilie.2011 la adresa contact@alimentatiecopii.ro

 

Eticheta biscuiti 01.04.2011

Ingrediente: faina de grau, zahar, zahar invertit, grasimi vegetale hidrogenate, apa, cacao 4 %, agenti de afanare (bicarbonat de amoniu, bicarbonat de sodium, pirofosfat acid de sodiu), sare iodata, emulsificator (lecitina din soia), conservant (metabisulfit de sodiu), acidifiant (acid citric), aroma artificiala (etilvanilina).

 

Adevarul despre ce se ascunde in spatele fiecarui ingredient din continutul acestor biscuiti…

Zaharul invertit sau ,,mierea artificiala’’este un produs sintetic, fiind o combinatie intre glucoza si fructuoza provenita din zaharoza. Se prepara din zahar tos, apa si sare de lamaie (ingredient care prezinta un mare dezavantaj si anume – ataca smaltul dintilor copiilor), avand un continut caloric de 4,1 kcal/gr. Cu o putere de indulcire mai mare decat zaharul alb, zaharul invertit reduce consumul de indulcitor, ceea ce nu-l face mai putin daunator organismului. Astfel, deoarece se absoarbe deosebit de repede (mult mai repede decat zaharul rafinat), creste brusc glicemia si ingrasa.

Grasimile vegetale hidrogenate sau margarina este un produs sintetic care se realizeaza prin hidrogenarea (procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial) uleiurilor vegetale, care devin semi-solide sau solide la temperatura camerei. Astfel, grasimile de origine vegetala care la inceput erau sanatoase se transforma in grasimi saturate artificiale, din cauza modificarilor chimice la care sunt supuse. Consumul pe termen lung, margarina duce la aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neuro-degenerative, daunand si sistemului imunitar, deoarece provoaca o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer.

Bicarbonat de amoniu (E503) este un corector de aciditate si emulgator, sintetic, realizat din sulfat de amoniu si carbonat de calciu. Cu toate ca face parte din categoria ,,E-urilor inofensive’’, poate provoca acidoza sangvina (crestere a aciditatii si reducerea rezervei alcaline din sange – pH scazut al sangelui), iritarea mucoasele daca este consumat in cantitati mari.

Bicarbonat de sodiu (E500) este un produs sintetic, fiind componenta a prafului de copt care are ca rol afanarea (marirea volumului) produselor. Face parte din categoria ,,E-urilor inofensive’’ si este produs din apa de mare sau sare.

Pirofosfat acid de sodiu (E450) – aditiv sintetic cu rol de stabilizator (substanta care se adaug pentru a-i mari stabilitatea sau pentru a o stabiliza), emulgator (substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul în celalalt), care produce afanarea chiar din timpul formarii aluatului, utilizat in produsele fara sodiu. Se utilizeaza cu precadere in realizarea produselor de panificatie, sosurilor, biscuitilor si deserturilor. Este nociv organismului deoarece impiedica fixarea calciului in oase, facilitand instalarea osteoporozei, provoaca alergii, iritarea ochiilor si a pielii.

Sare iodata – sare obisnuita cu adaos de iod (element sintetic care ajuta corpul sa ramana protejat de germeni). Printre cele mai importante avantaje se numara reducerea riscului de aparitie a afectiunilor tiroidiene, cresterea rezistentei organismului sau favorizeaza dezvoltarea fizica si mentala a copiilor. Dezavantajele acestui tip de sare ar fi ca produce alergie si mareste intoleranta (incapacitatea organismului de a suporta anumite actiuni ale diferitelor substante) la substantele care contin acest element.

Lecitina (E322) este o substanta naturala, care contribuie la arderea si descompunerea grasimilor, impiedicand depunerea acestora in ficat. Se obtine din uleiurile vegetale si din substantele de origine animala. Lecitina are un aspect semilichid vascos, cu o culoare bruna si un miros caracteristic, insolubila in apa. Sursele de lecitina sunt galbenusul de ou si semintele de soia. Lecitina este intrebuinta ca emulsionant si stabilizator in creme, inghetata, margarina si produse de patiserie.

Legislatia din tara noastra admite utilizarea lecitinei in produsele de panificatie, biscuiti, napolitane, margarina, ciocolata, caramele, inghetata, lapte praf, pudre pentru creme.

Metabisulfit de sodiu (E223) – aditiv alimentar sintetic care se foloseste ca si conservant (substanta folosita cu scopul de a impiedica alterarea unor produse alimentare sau de alta natura), antioxidant (substanta care impiedica reactia elementelor componente ale produselor), dezinfectant (substanta care curata, distruge germenii purtatori de diferite boli) sau agent de albire (tratarea substantelor cu agenti oxidanti pentru a le face mai mai albe). Acesta este folosit in producerea bauturilor alcoolice, biscuitilor, produselor de panificatie, sucurilor de fructe, fructelor si legumelor uscate, produselor din cartofi.

Efecte adverse asupra organismului printre cele mai grave se enumera faptul ca impiedica fixarea vitaminei B1 si produce alergii. Dar provoaca si dureri de cap, ameteli, astm, dureri abdominale, iritare gastrica, insuficienta renala.

Atentie mamici!!! este contraindicat copiilor sa consume produse care contin E223 deoarece poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare.

Acidul citric (E330) este acidifiant si gelificator natural, fiind considerat cel mai intrebuintat acid in domeniul alimentar. Din totalul acizilor utilizati in alimentatie el reprezinta aproximativ 60%. El se gaseste in fructele citrice, in lamai ajungand la o concentratie de 6 – 8%.

Acidul citric si sarurile sale de sodiu si potasiu sunt unanim recunoscute ca nedaunatoare organismului si sunt folosite fara restrictie in alimente, considerate si anti-cancerigene.

Acidul citric este acidulantul cel mai frecvent folosit la prepararea bauturilor racoritoare. De asemenea este adaugat in vinuri pentru corectarea aciditatii, inhiba oxidarile si previne aparitia fenomenelor de turbiditate si precipitare.

Cea mai larga utilizare a acidului citric este in industria conservelor. Este un component indispensabil al gemurilor, jeleurilor, marmeladelor, cremelor si dulceturilor din fructe, jucand un rol important in procesul de gelificare. In ultimul timp acidul citric este utilizat ca antioxidant pentru ciocolata, pentru impiedicarea cristalizarii mierii de albine. Acidul citric se mai utilizeaza la conservarea fructelor prin congelare, acesta complexand urmele de metale, previn degradarea vitaminei C si impiedica modificarile de culoare si aroma.

Etilvanilina (nu este E) sau vanilina pura este un produs sintetic sub forma de pulbere alba fina, obtinuta prin prelucrarea si distilare a lemnului de fag, cu o aroma mai puternica decat vanilia naturala. Aceasta aroma nu are efecte adverse cunoscute.

IMPORTANT!

  • Pentru a putea participa la concurs este obligatoriu sa ne trimiti pe adresa de email pe langa raspunsul corect si datele (Nume si prenume copil, Varsta copil, CNP copil, Nume si prenume parinte , Adresa, E-mail, Nr telefon).
  • Participantii care nu au datele complete nu vor fi luati in considerare.

Inainte de a participa la concurs, citeste Regulamentul concursului pe http://www.alimentatiecopii.ro/2010/01/05/concurs-etichetele-la-control/

Castigator saptamanii 01-07 aprilie 2011, va fi anuntat pe www. AlimentatieCopii.ro in data de 07 aprilie 2011 la ora 23.00.

Perioada concursului este: 01 aprile 2011 – 31 aprilie 2011.

TINY LOVE – JUCARIE ELECTRONICA ”PE URMELE LUI DOMINO” (pentru copii cu varsta peste 6 luni).

Ca racteristici:

  • Prin cele 2 miscari, inainte si circulara, catelul Domino incurajeaza mersul de-a busilea al bebelusului.
  • Are 2 viteze de miscare, care se pot selecta cu ajutorul comutatorului de pe butonul mare din fata, cel cu o labuta desenata pe el.
  • Catelusul merge cateva secunde si se opreste, pana va fi atins din nou.
  • Daca jucaria nu este bagata in seama timp de cateva minute, catelusul va scoate diferite sunete pentru a-l chema pe bebelus la joaca.
  • Prevazut cu urechi fosnitoare, 4 tonuri muzicale, holograma si oglinjoara pe picior.
  • Functioneaza cu 3 baterii de 1,5 V, tip LR. Bateriile pentru testare sunt incluse in pret.
  • Material: polipropilena si poliester.
  • Dimensiuni: 25 x 8 x 18 cm.
  • Dimensiuni ambalaj: 26 x 13 x 23,5 cm.
  • Ambalaj: cutie din carton.

Acest produs dezvolta: Simturile, Functiile motorii de baza, Functiile motorii complexe, Gandirea si EQ-ul (Inteligenta emotionala).