Dr. Adriana Diaconeasa
Posted by AlimentatieCopii.ro in Sfatul medicului on January 01, 2010
Specializare: Medic primar dermato-venerolog
Locul de munca: Spitalul Clinic de urgenta pentru Copii “Gr. Alexandrescu”
Este absolventa a Facultatii de Medicina si Farmacie din Craiova, promotia 1998. Dupa anul de stagiatura, in urma unui concurs de rezidentiat, intra in stadiul de pregatire de cinci ani in specialitatea Dermato-venerologie, la Sp. Clinic Colentina, sub indrumarea prof. dr. Sanda Popescu, unde activeaza in special in cadrul sectiei de Dermatologie pediatrica. Din 2005 lucreaza fara intrerupere la ambulatoriul de specialitate Dorobanti, a spitalului de urgenta pentru copii “Gr. Alexandrescu”, cabinetul de endocrinologie.
Copilul meu face eczema foarte des si mai ales primavara (are 3 ani). Medicul mi-a spus ca este o alergie la un aliment. Cum as putea sa aflu la ce aliment? Va multumesc.
In primul rand ar trebui o consultatie de specialitate (dermato-pediatrie) pentru a stabili daca la copilul dvs este vorba de o dermatita atopica sau de alt tip de eczema. In primul caz, trebuie sa stiti ca dermatita atopica reprezinta expresia cutanată a atopiei (alături de rinita alergică şi astmul bronşic). Prin definitie, atopia inseamna hipersensibilitatea familială a pielii şi mucoaselor la factorii de mediu, asociată cu o producţie crescută de IgE şi/sau reactivitate farmacologică alterată. Deci nu se pune egal intre atopie si alergie, dar un copil atopic poate asocia frecvent diverse tipuri de alergii, printre care si cele alimentare, care ii pot declansa si intretine puseele de eczema atopica. Se suspicioneaza o alergie alimentara la un atopic in urma observatiilor parintilor, care semnaleaza exacerbarea simptomatologiei la introducerea unor alimente (cel mai frecvent incriminate la aceasta varsta sunt ouale, alunele, pestele si fructele de mare, soia, bananele, kiwi, susanul, colorantii si aditivii alimentari, etc). Acest lucru poate fi obiectivat fie prin diete de excludere si provocare, fie prin teste alergologice, incepand cu determinarea din sange a unui panel de IgE-uri specifice la diverse alimente, pana la teste alergologice de tip patch-test sau prick-test. Exacerbarea primavara, frecventa de altfel in cazul atopicilor, pare a orienta totusi ca si factor declansator fie spre un alergen respirator, fie spre conditiile de mediu, mai putin spre o alergie alimentara. Sfatul meu este consultarea in primul rand a unui dermatolog, apoi a unui alergolog.
As dori sa stiu cum depistezi un copil care are alergie la lapte?
Alergia la proteinele din laptele de vaca este considerata a patra cauza de alergie alimentara la copii (dupa oua, alune si peste). Apare de obicei inaintea varstei de un an, cu manifestari gastro-intestinale (diaree), urticarie si/sau manifestari de eczema, uneori chiar si manifestari respiratorii (tuse, respiratie ingreunata). Nu trebuie confundata cu intoleranta la lapte (lactoza) care nu este de tip alergic si are manifestari in special digestive. Daca parintii observa o legatura intre introducerea si administrarea laptelui (inclusiv laptele praf comun) si aceste simptome, diagnosticul poate fi obiectivat de catre medicul pediatru sau alergolog prin testarea IgE specific din sange (sensibilitate peste 95%), teste cutanate de tip prick-test folosind chiar laptele de vaca, teste de tip patch-test sau chiar teste de provocare orala, acestea din urma sub stricta supraveghere medicala din cauza riscului de a declansa reactii violente, pana la socul anafilactic. Dupa observatia clinica si discutia cu parintii, determinarea nivelului IgE specific din sange si monitorizarea lor periodica ramane metoda cea mai valoroasa pentru diagnostic din punct de vedere al raportului risc/beneficiu, avand si o buna valoare predictiva pentru instalarea tolerantei si vindecarea alergiei.
Copilul meu are varsta de 14 ani si are acnee. Am incercat produsele cosmetice anti acneice fara succes si am aflat in final ca acnea are o cauza interna. Este nevoie de un regim alimentar? Care ar fi alimentele nocive? Va multumesc
Acneea este o afectiune a glandei sebacee, de la baza unui folicul pilos, impreuna cu care formeaza unitatea pilo-sebacee. Secretia si comportamentul acestei glande se gaseste sub controlul unor factori genetici, hormonali, de mediu si infectiosi. Din acest motiv, calificarea ca si „boala interna” nu este neaparat cea mai fericita. La varsta de 14 ani, aparitia unei forme de acnee este extrem de frecventa, dar gravitatea si mai ales eliminarea unor cauze „interne” care o agraveaza ar trebui stabilita in cadrul unei consultatii de specialitate. Produsele cosmetice pentru tenul acneic pot controla intr-o oarecare masura o forma usoara de acnee si sunt un foarte util adjuvant al unui tratament medicamentos (local sau sistemic) in cazul formelor moderate si severe de acnee. Ca sa raspund acum si intrebarii dumneavoastra: in ciuda traditiei, alimentatia are o foarte mica importanta in agravarea acneei. Studiile clinice controlate din ultimii ani au aratat ca un singur aliment ar putea fi corelat cu favorizarea acneii: proteina din laptele de vaca, adica tot ce insemna produse lactate. Dar, punand in balanta cu valoarea nutritiva a acestor produse la adolescenti, nu s-a perpetuat in practica medicala curenta recomandarea evitarii in totalitate a acestor alimente. Ciocolata, grasimile animale, dulciurile concentrate se pare ca nu influenteaza negativ acneea, cu mentiunea ca atunci cand sunt asociate cu sedentarismul, obezitatea, igiena deficitara, pot actiona sinergic ducand la dezechilibrele hormonale si de microclimat cutanat ce pot avea ca si expresie aparitia acneei.
baietelul meu are 1 an si 4 luni. de vreo 2 luni ii apar regulat bubite pe corp ni s-a spus ca este vorba de urticarie dar nu reusim sa intelegem de la ce. el nu mananca mezeluri iaurtul este facut de mine acasa branzica este de casa si bea lapte pasteorizat. ce putem face sa depistam care este problema
buna ziua! ma numesc loredana am 29 de ani si sunt din bacau.am nascut in august anul acesta un baietel si dupa o luna si jumatate au inceput sa mi se infescteze degetele mari de la picioare mai precis unghiile mari…..am crezut ca de la unghii incarnate fiind insrcinata si neputand sa le curat cum trebuie…mentionez ca nu am avut niciodata probleme cu unghii incarnate,cu timpul infectia s-a extins si la degetele mici,nu a cedat nici dupa ce am fost la pedichiurista si m-ai scos colturile(ce chin!) si nici la nici un tratament(exoderil,baneocin,antibiotic pe cale bucala,bai cu pelin,rivanol etc.)si persista de 2 luni deja.nu am putut sa merg inca la medic pentru ca imi e greu sa ma deplasez (bebe mic si degete dureroase) ce imi recomandati? va multumesc anticipat
buna ziua
ma numesc Nicoleta, si am o fetita de 2 ani 7 luni.Are o alunita de la nastere,pe tampla,dar care am observat ca se mareste.
Cum trebuie sa procedez?
va multumesc
Cat mai curand posibil o sa revenim cu raspunsul doamnei doctor.
Va sugerez sa veniti la un control la Ambulatorul Spitalului Grrigore Alexandrescu – cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru programari sunati la 021 211 28 04 pentru Dna Dr. Diaconeasa