Cum se prepara cerealele

Posted by in Sfaturi practice on September 21, 2012

Prepararea cerealelor instant este simpla: amesteci faina/fulgii de cereale cu laptele cald sau la temperatura camerei, le lasi timp de cateva minute si apoi le oferi copilului. Amestecul poate tine locul laptelui, combinat cu iaurt, sucuri de fructe, suc de rosii, compot, sau se poate adauga in supa de zarzavat.

in general, pentru copil, prelucrarea cerealelor se face prin fierbere, fie in apa, fie in lapte. As recomanda fierberea fainosului in apa si apoi amestecarea cu laptele fiert. Timpul de fierbere a fainoaselor difera, de exemplu: pesmetul – 10 minute, grisul – 15 minute, orezul – o ora. Dupa fierbere, se adauga laptele cald si se mai da un clocot. Orezul ales, spalat in 2-3 ape, se lasa la macerat, in frigider si acoperit, timp de 10-12 ore. Se fierbe in apa in care a fost pus la macerat, intrucat in apa s-au dizolvat substantele nutritive cele mai valoroase. Daca dorim sa indulcim preparatul, adaugam zaharul la ultimul clocot si amestecam bine.

Restul fainoaselor se fierb in apa clocotita, pentru a-si pastra cat mai multe dintre substantele nutritive. O exceptie reprezinta macaroanele, paste care, dupa fierbere, este bine sa le spalam cu apa rece (fiarta in prealabil sau apa plata), ca sa nu devina cleioase.

Toate aceste fierturi pot fi folosite in prepararea a numeroase feluri de mancare, adaos in supe, ciorbe, budinci, musaca, fainos (gris, orez) cu lapte, papanasi, galuste, blat de tort.