Ce este intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara este definita ca reactia adversa produsa prin substante chimice prezente in alimente, cu efecte toxice, farmacologice sau de idiosincrazie.

Reactiile adverse sunt considerate ca o reactie anormala a organismului la alimente sau la aditivi alimentari cauzate de mecanisme alergice sau nealergice.

Incidenta alergiilor alimentare este mai mare la copii si la sugari. Mai putin la adolescenti si adulti.

Pentru a avea loc o reactie alergica la aliment este necesar ca moleculele unor proteine sau alte molecule mai mari din compozitia alimentului sa fie absorbite la nivelul tractului gastro-intestinal, sa interactioneze cu sistemul imunitar si sa se produca un raspuns. Dar si compusii cu molecula mica pot produce alergii prin combinarea lor cu moleculele proteinelor. Moleculele din alimente care produc reactii alergice sunt alergeni sau antigeni. Deci, reactiile alergice sunt reactii anormale ale sistemului imunitar si reprezinta o reactivitate exagerata fata de un antigen (alergen).

Alergiile alimentare clasice se datoreaza unor deficiente imunologice, produse printr-o reactie exagerata a organismului la un component al unor alimente (glicoproteina).