Buna dimineata, vitejii mei!

Posted by in Sfaturi practice on March 25, 2013

Padurea snagov      Stiu bine ca, de-a lungul prieteniei noastre, v-am tot scris despre cat de tare ma doare faptul ca in tara noastra padurile sunt doborate de oameni care nici pana acum n-au priceput ca ele sunt o comoara de nepretuit. Stiti si voi, foarte bine, ca tocmai de aceea ne-am unit fortele in aceasta lupta: in vreme ce ei defriseaza noi sa plantam, pentru a da naturii meritatul echilibru. De data asta am o veste buna, care a picat tocmai bine acum, in pragul unei noi actiuni de plantare: am aflat ca taierile ilegale de paduri vor fi de-acum si mai aspru pedepsite!

      Actualul Cod Silvic va fi modificat in mai putin de o luna, iar viitorul act normativ va inaspri pedepsele pentru taieri ilegale de paduri si va reglementa mai bine micile proprietati, modificarile survenind in contextul in care in mai multe judete se constata fenomenul de defrisari necontrolate. Un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Apelor, Padurii si Pisciculturii deja lucreaza la modificarile Codului Silvic, iar cand acesta va intra in vigoare partea de control va fi cu mult mai puternica.

      Astfel, prin noul Cod Silvic Jandarmeria va primi atributii care ii vor permite sa faca controale alaturi de alte institutii abilitate in ceea ce priveste defrisarile ilegale.

      Ce ziceti, e bine?!  E foaaaarte bine!  Noi insa sa ne vedem de ale noastre si sa mergem inainte.

     Asadar, in primavara aceasta vom planta in zilele de 4 si 6 aprilie (depinde pentru care dintre cele doua zile v-ati inscris) in apropiere de Bucuresti, la padurea Balta Neagra, Sangov. Parteneri ne sunt de data aceasta Directia Silvica Ilfov – Regia Nationala a Padurilor Romsilva (ce ne ajuta cu teren, puiet, suport tehnic si de specialitate- fara ei, ne-ar fi fost inzecit mai greu), Antalis (il cunoasteti deja, bunul prieten al nostru si al padurilor, deoarece materiale print ale proiectului sunt realizate pe suport de hartie reciclata), Grupul Medical Romgermed (lant de clinici, laboratoare si ambulanta, dedicat sanatatii si implicat in proiecte sociale, partener ce ne va asigura suportul din punct de vedere medical la eveniment).

Si tot parteneri si prieteni ne sunt desigur, cele peste 300 unitati de invatamant din Bucuresti, Ilfov si Ploiesti, adica voi dragii mei, parintii, profesorii si directorii scolilor si gradinitelor voastre, toti cei care ne urmariti si participati la lectiile mele teoretice de pe site si la cea practica unde vom aduce la viata 20.000 copacei.

In ambele zile de plantare ne vom incepe treaba la ora 10 fix, asa ca va astept cu drag acolo ! Pentru ca pesemne nu stiti sa ajungeti, va las in cele ce urmeaza si informatiile de care aveti nevoie pentru a ajunge la locatie.

Traseu pana la locatie (padurea Balta Neagra):

      Bucuresti – DN1 – Snagov -Lipia – spre Manastirea Caldarusani, la mijlocul drumului in padure este pe partea stanga U.P.VI Balta Neagra, u.a. 86 B1; km 50 – marcaj prin banner Mic si ecologist

       Bucuresti – Balotesti – Moara Vlasiei – Manastirea Caldarusani – Lipia, dupa manastire incepe pe dreapta padurea Balta Neagra ; km 45 – marcaj prin banner Mic si ecologist

ACTIUNE

ORA

Intalnire voluntari, personal adiacent, Specilisti silvicultori Romsilva si membri AFS

9.00-9.15

Pregatirea materialelor destinate plantarii, corturi, indicatoare, logistica
Intalnire cu toti copilasii, parintii si cadrele didactice direct la locatie

10.00

Instructiuni plantare, impartire pe echipe/gradinite/scoli, pe randuri – lectie practica

10.30

Fiecare gradinita/scoala va fi reprezentata de un cadru didactic sau parinte desemnat, care va intra in contact cu personalul AFS aflat la Cortul Administrativ de la fata locului si de la care va primi puietii alocati, cazmalele si restul materialelor si ulterior, dupa plantare, diplomele copilasilor inscrisi in proiect din unitatea de invatamant pe care o reprezinta.

Sesiune lucru copii (alaturi de membri-voluntari AFS, Specialisti silvicultori, padurari Romsilva)

10.30-13.00

Final actiune, poze de grup, amintiri, organizare plecare

13.30

Revenirea in Bucuresti a tuturor: organizatori AFS, insotitorilor, parintilor si copiilor de la gradinite si scoli

14.30

*orele sunt orientative; in functie de conditiile meteo, de randamentul plantarii sau de alte evenimente neprevazute, pot surveni mici modificari de orar pe care le vom anunta in timp util sau la eveniment plantare daca astfel se impune.

 

Ne vedem acolo, in ziua si la ora stabilita, da?! Va pup!

Al vostru vechi si devotat prieten,

Samburel