Banalul orez, aliment complet

Posted by in Sfaturi practice on May 14, 2012

Orezul este cereala cu cel mai bun echilibru nutritiv. Cel alb are in jur de 243 de caloriipe o cana, iar cel brun are 218 calorii la aceeasi cantitate.

Orezul are mai multi carbohidrati decat proteine, fapt pentru care este bine sa fie evitat de persoanele care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati. O cana de orez alb gatit are 53 de grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si 0 grasimi. De asemenea, are mai putin de 1 gram de fibre.

Aceeasi cantitate de orez brun are 46 grame de carbohidrati, 5 grame de proteine, 2 grame de grasimi si 4 grame de fibre. Nici in cazul vitaminelor si al mineralelor orezul alb si cel brun nu au aceleasi valori, caci primul este procesat, de unde rezulta ca aceste elemente sunt in mare parte pierdute.

O portie de orez alb ofera cam o cincime din necesarul zilnic de niacina si un sfert din acidul folic de care are nevoie o femeie de 30 de ani, in timp ce cel brun ofera, in plus fata de cel alb, si un sfert din necesarul zilnic de magneziu, dar si cantitati mici de cupru, fier si vitaminele din complexul B.