Alimentatia in constipatie

Posted by in Sfaturi practice on September 19, 2012

Nu este obligatoriu ca bebelusul sa aiba scaun zilnic. Dar foarte importanta e consistenta acestuia. La fel si starea generala a copilasului. Cum recunosti constipatia? Usor: scaunele sunt mai tari, prea uscate si mai mari decat ar fi normal, prea rare – sub 3, pe saptamana, iar puisorul tau sufera, plange, tipa atunci cand are scaun.

Fructe utile in constipatie

  • Merele, consumate cu coaja cu tot, au efect laxativ. Siropul de mere, obtinut din suc de mere si zahar in parti egale, care se fierbe pana capata consistenta, este un bun sirop laxativ. E si placut, si sanatos!

  • Prunele sunt laxative inversunate, indiferent daca sunt proaspete sau uscate. Daca ii dai dimineata unui copil constipat cam 3-4 prune, precis in cursul zilei va cere olita. Infuzia obtinuta dintr-o pruna si o smochina la 100 ml de apa si-a dovedit eficacitatea atat in cazul copiilor irascibili, cat si in cazul celor constipati. Infuzia cu prune si smochine se lasa la macerat 12 ore si abia apoi se serveste micutului cu probleme.

  • Perele au o actiune laxativa demna de luat in seama in caz de necesitate, fiind recomandate, in special, pentru digestia dificila. Se pot consuma fructele ca atare sau se pot servi copilului sub forma de suc, inainte de masa.

  • Agrisele si coacazele rosii, consumate ca atare, de 3-4 ori pe zi, sunt tonic aperitive (daca sunt servite inainte de masa!) si excelente laxative si remineralizante, daca se mananca dupa.

 Piersicile faciliteaza digestia si relaxeaza travaliul musculaturii aparatului digestiv, stimuleaza secretia glandelor digestive. Sunt laxative, dar si foarte bune depurative. Fructele proaspete, siropul si compotul de piersici au acelasi efect binefacator.